četvrtak, 28 jul 2016 10:27

Ako tragate za čarobnim štapićem, produžite dalje...

Napisano
Još je potpuno živa u mome sjećanju djevojka koja je tužno plakala nad svojim životom, nad ranama po kojima je godinama brižno kopala, nad uvredama preko kojih nije mogla prijeći. Ta djevojka je bila puna straha i bola i bijesa.  Često je željela nestati ili se skriti u najmanju rupu na svjetu kako se ne bi morala suočiti sa svjetom i samom sobom.Znala je reći da se osjeća kao da ne živi svoj život, kao da je tek blijeda sjena koja ne zna kako se nositi sa onim što se događa. Ta djevojka sam bila ja.  Maju sam našla baš onda kada sam je trebala i morala naći. Da me povede dijelom puta, da me nauči ono što me trebalo  naučiti. Jedan svjet koji sam brižno gradila se srušio pred mojim očima, i trebala mi je pomoć da raščistim taj nered.

Ako tragate za čarobnim štapićem, produžite dalje. Ovdje se ne nude čarobni štapići, ovdje se nude motike. Sve što sam dobila iz treninga ekvivalentno je trudu koji sam uložila u to. Maja mi je prenijela puno znanja, naoružala me mnogim materijalima i tehnikama i uputila me što i kako činiti. Ipak, ništa ne može zamjeniti iskustvo, i zato ja ne osjećam da sam završila sa programom. Znam da sam tek započela sa nečime i ne mogu niti naslutiti gdje će me odvesti. 

Dug put je još preda mnom. Ne zavaravam sebe da će biti lak, baš naprotiv,rad sa sobom je zahtevan posao.
Voljela bih reči „Radila sam sa Majom, riješila sam sve svoje probleme, i život mi je savršen. „

Život mi je ono što sam od njega stvorila i što i dalje stvaram. Svaki korak je samo moj. Svaka odluka nosi svoje poslijedice i ja sam ta koja živi sa njima. Ono najvrjednije što sam dobila u ovom treningu jest svijest o tome kolika je moja odgovornost za moj vlastiti život. Lako mogu povezati uzroke i poslijedice. Čvrsto sam uhvatila volan svoga života i ne namjeravam ga ikome prepustiti. Prije sam se često prepuštala melanholiji i samosažaljevanju te okrivljavanju drugih za svoje životne probleme. Danas shvatam da je moć u mojim rukama. Poneke odluke nisu lake niti ugodne. Ponekad me strah, ali više ne prepuštam da slučaj odlučuje o mome životu.

Um mi je čišći, lakše odvaja nebitne od bitnih stvari. Ne brine me što će reći ili misliti okolina o stvarima koje su meni bitne. Prihvatam svoju vlastitu unikatnost, poštujem je i ne pokušavam se ukalupiti kako bih bila prihvačenija ili voljenija. Prije sam bila samoj sebi maćeha, sada korak po korak učim brinuti o sebi, voljeti se, štititi i podržavati.

Postoji jedna velika dužnost na ovom svijetu.  Za razliku od svih nametnutih dužnosti kojima su nas još po rođenju obavezali obitelj, država i crkva, dužni smo voljeti i brinuti se o sebi.  Nažalost tako smo odgajani da su nam sve dužnosti ispred nas samih. Dužni smo biti ono što jesmo.  Dužni smo živjeti vlastiti život prema svojoj vlastitoj unikatnosti, dužni smo sebe voljeti, poštovati i u svakom trenu bezuslovno stajati iza sebe. I dužni smo biti iskreni, najiskreniji prema sebi. Nema se gdje sakriti i nema se gdje pobjeći od sebe. Sve i da dohvatimo zvjezde jednom se moramo suočiti sa onim djetetom velikih začuđenih očiju kakvo smo nekada bili i dati mu objašnjenje za to što smo postali. Bez obzira na sve okolnosti, mi smo kapetani svojih brodova.  Odgovornost nije laka, ali je oslobađajuća.
 
A Maja? Maja je upravo tamo gdje treba biti i radi ono što treba raditi. Maja služi kao svjetlionik koji u mračnoj noći pokazuje put.
Ako ste slični meni, onda grozničavo pregledavate recenzije kljenata tražeći ikakvu naznaku da je sve ovo prijevara. Ja sam se odlučila upustiti u ovo i drago mi je zbog toga. Za Maju samo riječi hvale, za program isto, i zbilja sam i sretna i zahvalna zbog svega što sam naučila.

„Doći ćeš putem kojim si morao doći
 Koji pre tebe nije postojao
 Nego se s tobom rodio
 Da ideš svojim putem
 I sretneš onu koju moraš sresti
 Na putu kojim moraš ići..“

M. Bećković


Svjetlana, 23g, Zagreb
Pitanja i komentare na tekst možete ostaviti dole u “facebook comments”.


Prijavite se za besplatna predavanja. Upišite ime i email u prazna polja.

VAŽNO! Posle prijave proverite INBOX (ali i junk, spam email) da biste potvrdili prijavu. Ako ne potvrdite prijavu što je pre moguće, sistem će vas izbrisati!!!! Ukoliko vam email za potvrdu ne stigne, kontaktirajte me na maja @ budjenjeduse.com . Hvala!



 
Pročitano 2032 puta