četvrtak, 01 septembar 2016 10:47

PREUZMITE ODGOVORNOST ZA VAŠU KOMUNIKACIJU

Napisano
Koliko puta vam se desilo da nekom nešto iz najbolje namere kažete, a da za uzvrat dobijete potpuno neočekivanu reakciju poput ljutnje, odnosno osoba pruži izvesnu količinu otpora na ono što ste izrekli?

Da povežemo to sa onim novim saznanjima o funkcionisanju mozga o kojima je bilo reči. Osoba svakako u tom slučaju automatski reaguje reptilskim mozgom, jer se iz nekog nama nevidljivog razloga osetila ugroženom, ne fizički, kako je reptilski mozak navikao u neka druga vremena, već ste verovatno ugrozili i doveli u pitanje nečiji stav, uverenje ili vrednost. Uverenja i vrednosti pripadaju našoj dubinskoj strukturi, te svojom komunikacijom ste verovatno nekog uboli tamo gde je osetljivo. Takođe smo saznali da uvažavanjem nečijih uverenja i vrednosti, zapravo poštovanjem različitosti u komunikaciji, mozak automatski dobija svoju dozu srećnih i opuštajućih hormona, te je upravo to pravi recept ukoliko želite kvalitetnu i uticajnu komunikaciju. Međutim, mi zapravo uglavnom nismo ni svesni da svojim izjavama dovodimo nečije vrednosti i uverenja u pitanje! Daću vam jedan lični primer, da bi vam bilo jasnije.

Jednom prilikom moj prijatelj mi je prepričavao nekakvu konfliktnu situaciju koja mu se dešavala na poslu. Sve sam ja to lepo “saslušala” i onda dala svoj “mudri” komentar u jednoj kratkoj rečenici- “Potreban ti je plan B!”. Na to sam dobila odgovor- “Neću više sa tobom da pričam o poslu.” Ja u čudu, šta se dešava, nisam rekla ništa uvredljivo, samo sam htela da pomognem???

Naravno, sinulo mi je tek kad sam prošla kroz komunikacione veštine, a počeo je da mi se javlja odgovor kad sam se suočila sa ovim gore aksiomom. “Ja sam odgovorna za reakciju koju dobijam u komunikaciji!” Nemate pojma koliko puta sam se saznajući nove stvari, lupala po čelu prisećajući se ovakvih trenutaka koje svako od nas sigurno ima u istoriji svoje komunikacije.

Šta sam zapravo uradila u konkretno navedenoj situaciji? Jednostavno sam omalovažila nečiji trud i rad na planu A, odbacivši ga u jednoj rečenici. Nisam pokazala razumevanje, niti sam se usaglasila sa sagovornikom, nego sam kao iz puške izbacila “mudro” rešenje koja je zapravo trebalo da pokaže kako sam ja mnogo pametna.

Ukoliko prihvatite odgovornost za komunikaciju koju vodite i shvatite da je potrebno prvo uvažiti i poštovati sagovornika, šta god on pričao i koliko god se mi sa sagovornikom ne slagali, doživećete otkrovenje i postaćete mnogo uticajniji u komunikaciji. Da li je potrebno da vam kažem, da moj prijatelj sada sa zadovoljstvom priča o svom poslu sa mnom i da neprimetno prihvata moje sugestije i ideje? Zapravo, većini ljudi je potrebna vaša empatija, više nego da im iznosite svoje mudre savete i dajete instrukcije šta da rade. Ne zaboravite, svi u sebi nosimo odgovore na pitanja koje nas muče, te je najbolje druge za početak pažljivo slušati. 
Pitanja i komentare na tekst možete ostaviti dole u “facebook comments”.


Prijavite se za besplatna predavanja. Upišite ime i email u prazna polja.

VAŽNO! Posle prijave proverite INBOX (ali i junk, spam email) da biste potvrdili prijavu. Ako ne potvrdite prijavu što je pre moguće, sistem će vas izbrisati!!!! Ukoliko vam email za potvrdu ne stigne, kontaktirajte me na maja @ budjenjeduse.com . Hvala! 
Pročitano 4657 puta
Više iz ove kategorije « KAKO OSLOBODITI LIČNU HARIZMU?