ponedeljak, 01 avgust 2016 11:17

STO LJUDI, STO ĆUDI ili ZAŠTO MAPA NIJE TERITORIJA

Napisano
MAPA NIJE TERITORIJA. Šta za boga miloga ovo uopšte znači? U NLP-u, mapom zovemo način na koji svaki pojedinac percipira stvarnost oko njega. I znate šta je novo, a zapravo staro od kada je čoveka? Svi mi ne percipiramo stvarnost na isti način, upravo zato što su nam programi pomoću kojih percipiramo stvarnost, a samim tim i funkcionišemo u toj stvarnosti- RAZLIČITI!

U NLP-u ove programe zovemo metaprogramima i ako me ne vara sećanje, ima ih 46! Brojka nije ni bitna, bitno je da svaki pojedinac percipira stvarnost kroz specifičnu kombinaciju tih programa.Teritorija ovde stoji  umesto stvarnosti, onog što se zaista dešava. Sigurno vam se dogodilo da određeni događaj kome ste prisustvovali vi i neki drugi ljudi, uopšte niste protumačili ili doživeli na isti način. To nije zato, što je neko od vas lud, zaboravan, već jedino zato što obrađujemo podatke različitim programima. Kad kažemo da mapa nije teritorija, zapravo mislimo na to da svako od nas percipira stvarnost SUBJEKTIVNO i nikako drugačije. U prevodu na narodni jezik- sto ljudi, sto ćudi!

Budete svesni ovog aksioma u konkretnim situacijama i onda se nećete ponašati na nivou reptilskog mozga- nećemo reagovati, nećemo biti agresivni samo zato što neko misli, opaža stvari na drugačiji način. Samim tim bićemo u poziciji lekovite distance, koja će nam omogućiti da bolje razumemo druge.

Dalje, treba da se osvrnemo na pojam svest, podsvest i nesvesno. 


SVEST čine informacije, sadržaji  na koje smo trenutno fokusirani.
PODSVEST čine informacije, sadržaji koji se po potrebi mogu prizvati u svest.
NESVESNO čine sve ostale informacije, sadržaji, važni i za funkcionisanje našeg tela do svega što smo u životu naučili, doživeli, čak i onog što je naša svest propustila, ali i potisnula. Nesvesne sadržaje ne možemo verbalizovati  tako lako u određenom trenutku.

Živimo u materijalnom svetu koji za nas nosi beskonačan niz potencijalnih čulnih iskustava, međutim, naš svesni um ima sposobnost da u određenom trenutku operiše sa samo nekoliko informacija, za razliku od nesvesnog uma koji prima mnoooogo više informacija. Naš svesni um filtrira nadolazeće informacije da bismo mogli uopšte smisleno da funkcionišemo u spoljašnjem svetu, nesvesno se brine za ostalo.

Znači, mi percipiramo svet tako što ga pojednostavljujemo da bismo mogli da ga pojmimo. Zato naše mape nisu teritorija.

Naš svesni um koristi non-stop filtere sa posebnim funkcijama:

BRISANJE- filter koji nas štiti od prenatrpavanja informacija. Na primer: spremate ispit i u udžbeniku podvlačite ono što smatrate bitnim. Mnogo toga biva odbačeno. Pamtite podvučeno, a na ispitu pre odgovaranja pišete kratke beleške po kojima ćete izlagati. Beleške će vam pomoći da iz podsvesti  aktivirate informacije koje vam trenutno nisu u svesti, jer je nemoguće u svesti držati toliku količinu informacija odjednom! Zato se studentima čini da ništa ne znaju, naročito ako su temeljno spremali. Filter je koristan, ali se isto tako može desiti da neku korisnu informaciju izbriše. Otud potreba da izoštrimo i uvežbamo naša čula.

IZVRTANJE- filter koji spoljnje događaje interpretira manje ili više iskrivljeno da bi ih uklopio smisleno u već postojeću mapu. Setite se Pikasa i kako je on slikao ženske aktove. Znači ovaj filter je i temelj kreativnosti, iako s druge strane može biti ograničavajući. Otud potreba da izađemo i u druge pozicije, osim one lične “ja” pozicije.

GENERALIZACIJA- zahvaljujući ovom filteru mi smo sposobni da učimo i pomoću njega pronalazimo sličnosti  između niza iskustava i sadržaja. Na primer, malo dete uči iz slikovnice kako izgleda maca i lako će pomoću tih osnovnih crta dvodimenzionalnog crteža prepoznati na ulici pravu mačku. Ovaj filter je s druge strane glavni uzrok svim predrasudama, kada na osnovu malog broja iskustava donosimo opšti zaključak, na primer- sve žene su iste! svi muškarci su isti! Otud potreba da sebi postavljamo pametna pitanja poput onih “baš svi? baš uvek?”.

Smešno je očekivati da će naša svest obuhvati kompletnu stvarnost, imajte to na umu sledeći put kada mislite da ste u pravu.
 
Pitanja i komentare na tekst možete ostaviti dole u “facebook comments”.


Prijavite se za besplatna predavanja. Upišite ime i email u prazna polja.

VAŽNO! Posle prijave proverite INBOX (ali i junk, spam email) da biste potvrdili prijavu. Ako ne potvrdite prijavu što je pre moguće, sistem će vas izbrisati!!!! Ukoliko vam email za potvrdu ne stigne, kontaktirajte me na maja @ budjenjeduse.com . Hvala! 
Pročitano 2949 puta