petak, 25 septembar 2015 16:34

Kako nas programiraju?

Napisano
Činjenično stanje je da nas od rođenja programiraju,a i pre. Neki programi su nam korisni za život, a neki nisu. Neki nas jednostavno sputavaju, blokiraju, neki su čak i destruktivni.

Tri glavna programera su:

roditelji (prenose opšti model i uzor ponašanja, korenska verovanja, bazičnu vibraciju...)
sistem obrazovanja (prenosi tradicionalne vrednosti društva, kolektivne programe...)
mediji (koji prenose trenutne vrednosti drustva...)

 Možda će se nekom pasti na pamet kako nema šanse da je baš on programiran. Ne zvaravajte se! Ne postoji osoba na ovoj planeti koja nije programirana. Ako vam ne prija izraz "programiranje", jer vas podseća na robote, verujte da je poređenje sasvim adekvatno, o robotizaciji društva pisaću u nekim narednim tekstovima.

Programiranje zapravo ne mora biti loše. Ako bi imali dete okruženo svesnim, ljubavlju ispunjenim roditeljima, učiteljima i profesorima, koji bi u njemu budili radoznalost i kreativni način razmišljanja i delanja, davali podršku, a u medijima gajili neke druge uzore, ostvarila bi se odlična baza za razvoj njegove duše.


Programiranje je složen proces i dete mu se zapravo ne može odupreti. Zašto?
Elektro-magnetna aktivnost mozga se može meriti elektroencefalogramom (EEG). Ono što su istraživači primetili jeste da svako razvojno doba ima dominantnu električnu moždanu aktivnost (iako su prisutne i druge)-znači, preovlađuje jedan moždani talas:

-između rođenja do dve godine ljudski mozak pretežno funkcioniše na najnižoj EEG frekvenciji od 0,5 do 4 ciklusa u sekundi (Hz) - delta talasi

-između druge i šeste godine deca počinju više vremena provoditi u teti (4-8Hz)

-kako odrastamo, veća je prisutnosti visokofrekvencijskih alfa talasa (8-12 Hz), da bi oko dvanaeste godine života detetov EEG počeo  pokazivati duža razdoblja beta talasa (12-35 Hz).

S jedne strane boravak na ovako niskim talasima omogućava detetu da pothranjuje ogromnu količinu podataka koji su mu potrebni za opstanak. Deca brzo uče, npr. zato mališani do 5-6 godine mogu naučiti onoliko različitih jezika sa koliko su okruženi, što se mnogo sporije i teže postiže kasnije u životu. Međutim, deca uče oponašajući svoje roditelje, ali i one iz najbližeg okruženja. Drugo, dete nema razvijenu kritičku svest koja može preispitivati informacije koje mu roditelji i okoliš nameću i time ih cenzurisati i sprečiti njihovovo skladištenje. Ako detetu ponavljate iznova da nije dobro, verovatno će čitav život provesti u tom ubeđenju sa manje ili više ozbiljnim posledicama.

Deci su potrebni SAMOSVESNIJI RODITELJI. Ne savršeni, jer tako nešto ne postoji, već SAMOSVESNIJI.

 

RODITELJI KAO GENETIČKI INŽINJERI


Nova istraživanja govore da mi nasleđujemo gene od naših roditelja, ali da od uticaja okoline zavisi koji će od tih gena biti aktivirani, a koji će ostati neaktivirani. Kad su u pitanju bolesti, to znači da ih lako možete zaobići umerenim načinom života, makar te promene uveli kao već odrasli, ako roditelji nisu bili dobar uzor. Svesno roditeljstvo podrazumeva da i sebe promenimo i pripremimo, da postanemo što uzorniji modeli sopstvenoj deci. Sledeće što pokazuju istraživanja da programiranje deteta ne počinje od njegovog rođenja, već od samog začeća, a verovatno i pre toga.

Što je najvažnije u tome nije samo bitna uloga majke, već i oca. Sve što otac uradi, utiče na majku. Razvoj fetusa nije kako se verovalo pod mehaničkom kontrolom gena. Prolazeći kroz posteljicu, hormoni majke koja proživljava hronični stres duboko utiču na distribuciju krvotoka u njenom fetusu i mijenjaju karakter psihologije deteta koje se razvija. Posle rođenja, potencijal određenih gena (npr. umetničkih) možda neće biti ostvareni, ako dete boravi u sredini koja ne stimuliše njegove "umetničke" gene.
Ovde sam jednostavno nabacila neke informacije koje smatram važnim i koje bi trebalo da osveste potrebu za odgovornošću koju imamo pred novim generacijama. Za detaljne informacije i naučna istraživanja o ovoj temi, preporučujem knjigu Biologija verovanja- Brusa Liptona

Genetičkom determinizmu je odzvonilo. Ono što nas raduje je činjenica DA SVE MOŽEMO DA PROMENIMO!
Za više informacija, pogledajte video na dnu strane.

Pitanja i komentare na tekst možete ostaviti dole u “facebook comments”.


Prijavite se za besplatna predavanja. Upišite ime i email u prazna polja.

VAŽNO! Posle prijave proverite INBOX (ali i junk, spam email) da biste potvrdili prijavu. Ako ne potvrdite prijavu što je pre moguće, sistem će vas izbrisati!!!! Ukoliko vam email za potvrdu ne stigne, kontaktirajte me na maja @ budjenjeduse.com . Hvala! 
Pročitano 1711 puta

Medije